ZASP-centret

Projektområdet 10

Hälsoklinik

Vid centret finns en väl fungerande hälsoklinik, ZASP Clinic, som har utrustats med material från Sverige. På fredagar undervisar sköterskan mammorna i barnavård under det stora trädet utanför kliniken.

Under five23
Förebyggande tandvård bedrivs i ZASP Dental Clinic och i områdets skolor. En svensk tandläkare har på plats utbildat två kvinnor till ”dental assistants”.

Tandvård
Brunnsgrävning har tidigare varit en viktig del i hälsoprogrammet. Lokala brunnsgrävare har grävt 92 brunnar i projektområdet, som nu ger rent vatten till tusentals bybor, vilket märkbart  förbättrat hälsosituationen. Tack vare donationer från föreningar, skolor och familjer i Sverige är behovet av rent vatten just nu tillgodosett och brunnsgrävning är för tillfället inte ett prioriterat område!

Sädesförråd

ZASP köper upp majs och jordnötter, som numera transporteras i den nya landcruisern, som är en gåva till projektet.. Majsen används för den egna konsumtionen vid projektcentret. Jordnötterna lagras några månader för att sedan säljas och ge en vinst till projektet. ZASP har egna odlingar av oljeväxten jatropha. Grödorna lagras i det stora sädesförrådet.

Landcruiser m säckar_utan ram

Kantin

Mat till anställda och deltagare i workshops, seminarier och folkhögskolan lagas och bakas i kantinen. Ett par timmar om dagen, när generatorn är igång används elektrisk spis till bullbak men annars lagas maten utomhus över öppen eld.

Frida i köket

Affär

ZASP-affären är en närbutik vid projektcentret och en träffpunkt, där man kan få en pratstund och chans att höra senaste nytt. Där affischeras också  ZASP-aktiviteter.

ZASPshop 11

Snickeri

Det började för femton år sedan med en hyvelbänk under mangoträden där Patrick, ZASP:s manager, lärde upp tre snickare. Nu finns en stor snickeribyggnad med svenska maskiner, som drivs med en dieselgenerator några timmar om dagen. Där tillverkas möbler och dörrar, som säljs i stan. När ZASP så småningom får el framdragen kan maskinerna användas hela dagarna och produktionen öka.

Möbler på toyotan

Syateljé

I syateljén tillverkar man i första hand olika typer av väskor men också förkläden och grytlappar, som säljs i Sverige. Där sys också kläder som säljs lokalt.

Syateljen

Ungdomscenter

I ungdomscentret trängs unga och gamla vid stora arrangemang som Luciafirande och körtävlingar. Under helgerna samlas ungdomar för sina egna verksamheter – spel, bordtennis, dans och musik. Också utanför ungdomscentret pågår aktiviteter varje vecka t ex cykeltävlingar, bollspel, säcklöpning.  ZASP Tournament i fotboll och korgboll pågår under hela torrtiden varje år, innan det är finaldags och utdelning av ZASP Cup i oktober.
White Hall27