ZASP-centret

Projektområdet 10

Hälsoklinik

Vid centret finns en väl fungerande hälsoklinik, ZASP Clinic, som har utrustats med material från Sverige. På fredagar undervisar sköterskan mammorna i barnavård under det stora trädet utanför kliniken.

Förebyggande tandvård bedrivs vid områdets skolor. En svensk tandläkare har på plats utbildat två kvinnor till ”dental assistants”.

Sädesförråd

ZASP köper upp majs och jordnötter, som numera transporteras i den nya landcruisern, som är en gåva till projektet.. Majsen används för den egna konsumtionen vid projektcentret. Jordnötterna lagras några månader för att sedan säljas och ge en vinst till projektet. ZASP har egna odlingar av oljeväxten jatropha. Grödorna lagras i det stora sädesförrådet.

Landcruiser m säckar_utan ram

Kantin

Mat till deltagare i folkhögskolekurser, seminarier och workshops lagas i kantinen och serveras i projektets matsal.

Frida i köket

Affär

ZASP-affären är en närbutik vid projektcentret och en träffpunkt, där man kan få en pratstund och chans att höra senaste nytt. Där affischeras också  ZASP-aktiviteter.

ZASPshop 11

Snickeri

Det började för 20 år sen med en hyvelbänk under mangoträdet där Patrick, ZASPs manager, lärde upp tre snickare. Nu finns en stor snickeribyggnad med svenska maskiner som sedan starten har drivits med dieselgenerator. I och med elinstallationen 2017 drivs maskinerna nu med el. Det har genom åren visat sig vara svårt att få snickeriet lönsamt och numera tillverkas i huvudsak sängar, dörrar och skolbänkar.

Möbler på toyotan

Syateljé

I syateljen tillverkar man i första hand olika typer av väskor men också förkläden, kuddvar, tunikor och grytlappar, som säljs i Sverige.

Syateljen

Ungdomscenter

I ungdomscentret trängs unga och gamla vid stora arrangemang som Luciafirande och körtävlingar. Under helgerna samlas ungdomar för sina egna verksamheter – spel, bordtennis, dans och musik. Också utanför ungdomscentret pågår aktiviteter varje vecka t ex cykeltävlingar, bollspel, säcklöpning.  ZASP Tournament i fotboll och korgboll pågår under hela torrtiden varje år, innan det är finaldags och utdelning av ZASP Cup i oktober.
White Hall27

Kontor

I ”vita huset” är kontor inrymda. Här finns även plats för möten av olika slag, som används flitigt.

Solpaneler

Solpaneler_Stig_low
De tolv byggnader som finns vid projektcentret är alla försedda med solpaneler.

Vattenbrunnar

ZASP har anlagt ett hundratal brunnar i området sedan projektets start, år 1989.

Brunnsgrävning är en viktig del i hälsoprogrammet. Lokala brunnsgrävare har grävt drygt 130 brunnar i projektområdet som nu ger rent vatten till tusentals bybor. Det har inneburit stora förbättringar när det gäller hälsosituationen.

Datorutbildning

Över 700 personer har gått ZASP:s mycket uppskattade datorutbildning.

ZASP-bandet

Musikern Andreas Jonsson spelade in en skiva med ZASP:s eget band när han besökte projektet.