25 år med ZASP

ZASP:s arbete med utbildning och jämställdhet, Agneta Håkangårds spännande brev och projektets låga administrationskostnader. Det har fått Gun-Britt Nilsson från Uppsala att hänga i som medlem i 25 år.

ZASP startade för exakt 25 år sedan vecka 9 i år. Då hade föreningen 127 betalande medlemmar. Av dem är 28 avlidna och 61 finns fortfarande kvar. De kallar vi i år för jubileumsmedlemmar och Gun-Britt Nilsson är en av dem.

Hon har följt projektet från utsädeslån till sex bönder till uppbyggnad av grundskolor, klinik och en folkhögskola som varje år utbildar hundratals elever.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gun-Britt Nilsson i Zambia år 2004

– Det bästa med ZASP är att projektet ägnar sig åt så bra saker som utbildning, hälsovård och jämställdhet. Jag tycker framförallt att det är bra att projektet lyfter fram kvinnor, säger hon.

Gun-Britt Nilsson har fängslats av Agneta Håkangårds rapporter om vad som händer i projektet. Hon uppskattar också de låga administrationskostnaderna och det samarbete som finns mellan styrelsen i Sverige och verksamheten i Zambia.

– Jag har haft möjlighet att besöka projektet och det var verkligen en upplevelse. Jag fick en väldigt bra inblick i verksamheten och eftersom jag är lärare tyckte jag att det var fantastiskt att besöka skolorna. Det var imponerande att se vad de klarade av med så små resurser, säger hon.

Gun-Britt Nilsson har genom åren engagerat sig genom att exempelvis ordna marknader för att samla in pengar till projektet och genom att värva medlemmar. Hon räknar med att engagemanget fortsätter under lång tid framöver.

– Det är kul att ha ett riktigt bra projekt att stödja. Jag kommer att vara medlem så länge jag lever, säger hon.