Här under presenteras en webb-anpassad version av ZASP-bladet för december 2013. För att se originalfilen (pdf), klicka på länken nedan.
[wpfilebase tag=file id=29]
[mwm-aal-display]
Förskolebarn på äventyr i Lundazi
Besök på polisstationen, shopping på marknaden och ett sångframträdande i radio. Det var några av aktiviteterna när 28 förskolebarn besökte Lundazi.
Samlingstid var 08.30. De första förskolebarnen kom 06.20 efter att ha promenerat hemifrån strax efter soluppgången. Det var en stor och viktig dag för dem. De skulle på sin första förskoleutflykt.
Få av barnen hade ätit frukost. Några kom barfota. Utan skor och med tom mage gick det inte att ge sig av. Det fick först bli bullfukost med te i ZASP-kantinen och inköp av plastsandaler.
De 28 barnen hade också fått på sig likadana t-shirts från Azalea bollklubb i Göteborg, innan de klev upp i ZASP-bussen för att starta den 25 kilometer långa resan till Lundazi.
För de flesta av barnen var det första gången de besökte stan. Några av stoppen blev vid polisstationen, banken, bron över Lundazi river, vattentornet och lokalradion Radio Chikaya.
I förskolan hade man förberett ett 30 minuter långt sångprogram som de framförde i inspelningsstudion. Efter redigering sändes programmet några dagar senare på radion.
Efter sångprestationen blev det utdelning av en 5-kwacha-sedel (6.25 kr) till varje barn. Med sedeln hårt tryckt i handen blev det så till sist en spännande shoppingtur på marknaden.
Det var en mycket nöjd men ganska trött skara barn som på hemvägen vred och vände på inköpta ficklampor, kexpaket, plastväskor, muggar, läskedrycksflaskor, anteckningsböcker och många andra småsaker som man var ivriga att få visa upp för familjen där hemma.
Lundaziäventyret upprepades en vecka senare för de 43 barnen i förskolans andra grupp.
25-årsjubileum
Nästa år är det 25 år sedan ZASP startades.
25-årsjubileet vill ZASP fira med en rad aktiviteter. Bland annat hoppas styrelsen att ZASP:s eget band ska komma till Sverige och uppträda på Gospelfestival i Fagerås.
Mer information om jubileumsaktiviteterna kommer i början av nästa år.
Taklagsfest!
Ordet taklagsfest finns inte på språket tumbuka som man pratar i projektområdet.
Det händer att svenska ord blandas in i det lokala stamspråket, t.ex. ”skopa”, ”fika” och ”vi ses i morron”… men taklagsfest var svårt att säga, så det blev i stället Roofing Celebration som firades i Kangobe i Zumwanda Chief Area i mitten av november. Området ligger drygt 7 mil från ZASP-centret vid Kakoma. Folkhögskolefilial, ZASP Branch, Resource Center är några av namnen som används på den byggnad som nu fått tak.
Byborna har bland annat tillverkat tusentals tegelstenar medan ZASP har bidragit med byggmaterial som cement och takplåt.
Lokala snickare och murare har utfört arbetet med ungdomar som hantlangare. Mycket arbete återstår innan aktiviteterna kan starta vid Kangobe Centre men fetsligheterna med tal, inbjudna gäster, underhållning av lokala dansare och ZASP:s band blev en uppmuntran för byborna att slutföra bygget och en manifestation av samarbetet med ZASP.
Hundratals människor var samlade och alla sjöng och dansade med i sången ”Zambia and Sweden Let’s unite”. Invigningen av Kangobe, som blir den första filialen, ska kunna äga rum under första hälften av 2014 om inte regnperioden, som är i antågandet, ställer till med förseningar.
Lyckad dag när ministerierna besökte Kakoma
I projektets närmsta stad, Lundazi finns 13 olika ministerier representerade vid distriktskontoren.
ZASP har i alla år haft god kontakt framför allt med utbildningsministeriet, hälsoministeriet och jordbruksministeriet. Något direkt samarbete har det inte varit men i mitten av oktober fick alla ministerier en inbjudan från ZASP till ett utvecklings- och samarbetsmöte. Det blev några dagars intensiva förberedelser och resultatet blev ett framgångsrikt möte och en mycket uppskattad lunchbuffé.
Redan dagen efter fick ZASP en utbildad förskollärare som betalas av staten medan ZASP står för kostnader för skolbyggnaden och material. I detta nystartade samarbete är förhoppningen att ZASP undan för undan ska få liknande uppgörelser när det gäller folkhögskolelärare. ZASP-centret imponerade på besökarna och man lovade ZASP ”business” i framtiden, det vill säga att man ska förlägga kurser, seminarier och workshops vid Kakoma.
En del förbättringar behövs för att klara det men när den verksamheten kommer igång betyder det väldigt mycket för ZASP, när det gäller att få egna inkomster och inte vara totalt biståndsberoende.
Fotbollen engagerar
ZASP har en egen fotbollsturnering som väcker enormt engagemang i närområdet. Som tradition spelas finalen på Zambias självständighetsdag, den 24 oktober, varje år. I år gick ZASP Stars, eller Gothia boys som de också kallas, till final och blev tvåa i turneringen, trots att de var yngsta laget. En del spelare är nya för i år eftersom några Gothia Cup-spelare har slutat.
Handla dina Julklappar i ZASP-shopen!
Varorna i vår shop är gjorda i Zambia. Att köpa en korg, en väska eller en grytlapp av ZASP betyder mycket för projektet.
Vill du handla något kan du göra det online i vår webshop, www.zasp.org, eller genom att kontakta Lina Ludwigson (lina@ludwigson.com). Vi har lager i Karlstad, Göteborg och Uppsala. Kan du inte hämta varorna själv skickar vi dem till dig.
Eftersom ZASP är en ideell förening med endast 4 procent i administrationskostnader vet du att 96 procent av alla inkomster oavkortat går till projektet.
Välkommen på Årsmöte
Den 8 mars kl. 14:00 är det dags för årsmöte. Kom till Sofierogatan 3 i Göteborg. Soppa finns att köpa och mötet innehåller bland annat information om året som har gått och planer inför året som kommer samt val av nya ledamöter till styrelsen. För att skicka motioner, mejla till info@zasp.se eller ring Meta Hassel på tfn 070-316 59 05. Anmäl dig i förväg om du vill ha soppa! Sopplunchen börjar redan kl. 13:00.
Ny hemsida
Nu har ZASP en ny hemsida där projektet presenteras i text och med nytagna bilder (www.zasp.se). Det finns också möjlighet att handla i ZASP-shoppen på nätet på den separata sidan www.zasp.org.
Stodeneskolans elever samlade in 32 000 kronor
I slutet av september arrangerade en ZASP-dag på Stodeneskolan.
Det var roligt. Vi har haft det förut och fått in mycket pengar. Stodeneskolan samlade in över 32.000 kronor till Zambia. Vi gjorde massor av saker, till exempel bio, spöktunnel, chokladbollshjul och försäljning.
Det var en loppis i matsalen. Vi sålde också korv och majskolvar. Det var många personer som kom på ZASP-dagen, och alla verkade glada. En del klasser arbetade med sina fadderklasser. Vi har hjälpt Zambia med att bygga brunnar, en skola och en förskola. Det är roligt att få hjälpa andra.
Detta säger Wille, Gustav, Alwa, David och Emmelie i Nordpolen 3.
Snart finns el i projeketet
Efter många år av väntan börjar förberedelserna för att få el till projektet komma igång på allvar. I november har djupa gropar grävts längs vägen genom projektområdet och ända in till den närmsta staden Lundazi, även stolpar har satts upp.
Om tidsplanen håller ska strömmen vara framdragen innan årets slut. Detta innebär naturligtvis inte att man slopar solenergin. Men det finns områden där solpaneler inte räcker, till exempel till maskinerna i snickeriet och kyl, frys och spis i projektets kök. Den nya elen kommer att kosta, så det gäller att planera, men den blir inte lika dyr som att driva generatorn med diesel.
Ungdomsprojektet tvingas krympa
ZASP ansökte i maj om Sidabidrag för en ny treårsperiod 2014 -2016 för en ungdomssatsning som skulle ge 440 ungdomar en allmän ungdomskurs i folkhögskolan med ämnen som demokrati and samarbete, makt och inflytande, genus och förebyggande av HIV/Aids.
200 ungdomar skulle dessutom genomgå en ungdomskurs i ledarskap och studiecirklar där 4000 unga skulle delta planerades. Tyvärr har Forum Syd inte beviljat pengar till projektet. Det betyder att satsningen inte kan genomföras i samma omfattning som det var tänkt.
ZASP väljer ändå att satsa på ungdomarna men får av ekonomiska skäl krympa projektet.
Kurser för funktionshindrade – en succé
Det var en både rörande och väldigt uppsluppen examenshögtid i byn Lusuntha när den första gruppen med funktionshindrade avslutade en sex veckor lång sykurs som de själva anordnat. Det är eldsjälen Elisha Mtonga, som ligger bakom det hela. Trots att hans ena fot är skadad och att han tar sig fram med en käpp går han ofta de tre millen fram och tillbaka mellan ZASP-centret och Lusuntha.
ZASP-bandet, som var med vid examenshögtiden, var i högform och bidrog förstås till den härliga stämningen.
Man har problem med diskriminering i området men alla kände att det här var en mycket viktig dag. Alla är övertygade om att ZASP:s engagemang i frågan kommer at leda till förändring.
113 brunnar finns nu i området
Tack vare ett stort antal skolor, föreningar och privatpersoner har ZASP kunnat gräva 113 brunnar sedan 1991. Sex av dem grävs i år och några renoveras. ZASP kommer att göra ett uppehåll i brunnsgrävandet under en period, eftersom behovet i närområdet är täckt och avstånden till nya arbetsplatser blir stora. Det gör det svårt att följa upp och kontrollera arbetet. Brunarna har bidrar till rent vatten för drygt 100 000 människor och minskar drastiskt risken för sjukdomar.
Jordnötshandel ger dubbel nytta
Under några år har ZASP i Zambia köpt jordnötter alldeles efter skörden av lokala jordbrukare på några ställen i projektområdet. Jordnötterna har sedan lagrats i magasin vid projektcentret i Kakoma. De måste skyddas mot fukt och skadedjur innan de säljs kring årsskiftet. Under 2013 har 29.000 kilo jordnötter köpts för ca 115.000 kronor. Pengarna till inköpen har lånats ut av en ZASP-medlem i Sverige. Hanteringen ger en viss vinst som återinvesteras i verksamheten.
Godwin och Dishone nära examen
I Zambia är en examen från Secondary School, som motsvarar gymnasiet, en förutsättning för att få ett bra arbete inom det teoretiska yrkesområdet. Godwin Zimba och Dishone Lungu har utöver sina uppgifter i ZASP kämpat för att läsa in sina gymnasieexamen. De har sponsrats av ZASP-medlemmar i Sverige med litteratur och andra nödvändiga kostnader och snart är de klara. Godwin har bara ett ämne (biologi) av nio kvar och Dishone några fler.
Potatis introduceras i projektområdet
Tillsammans med Anna Wilén har Patrick, Lucia, Susan och Peter planerat för att ZASP ska sätta potatis i år. Det är lämpligt så snart det första regnet kommit, enligt Anna. Patrick och Susan har träffat Anna förut på Annas gård Ängebäck utanför Karlstad när Patrick, Susan och Christopher deltog i ett studiecirkelprojekt i Sverige 2007. Vid ett studiebesök på gården fick de inblick i en svensk potatisodlares vardag. Ända sen början av 90-talet har gården Ängebäck sponsrat ZASP.
Anna Wilén, som driver Ängebäck gård utanför Karlstad, besökte projektet och visade bland annat Patrick Kumwenda, som leder ZASP i Zambia, hur man sätter potatis. Det är lämpligt att sätta dem så snart det första regnet kommit, enligt Anna. Patricks Kumwenda och Anna Wilén har träffats förut på Annas gård när Patrick deltog i ett studiecirkelprojekt i Sverige 2007.